Köra över eller kompromissa?

Massachusetts klubbade igenom en liknande lag för fyra år sedan och nu är det Kaliforniens tur. Kaliforniens högsta domstol hävde i går delstatens förbud mot samkönade äktenskap. Utslaget i högsta domstolen är inte bara en seger för de som kämpar för homosexuellas rättigheter i USA:s folkrikaste stat - det kan även få följder på federal nivå. Juridiska experter menar nämligen att Kaliforniens högsta domstol ofta fattar banbrytande beslut som senare blir lag även i andra delstater.

Dock finns det motståndare till den nya äktenskapslagen. Det som skulle kunna rasera den nya lagstiftningen är om folket säger ifrån via valurnan i november. Då skulle frågan om äktenskapets status komma upp till omröstning genom att väljarna får ifrågasätta delstatens konstitution. Det är också det motdrag som motståndarna siktar in sig på, bland annat finns det flera kyrkliga ledare i Kalifornien som protesterat mot den nya lagen. Redan innan lagen klubbades igenom hade motståndarna till homovigslar samlat in en miljon namnunderskrifter, och de lär fortsätta samla på sig namn.

Inte minst jag höjd på ögonbrynet när jag hörde nyheten, skulle guvernör Arnold Schwarzenegger gå med på äktenskap för homosexuella. Frågan har även varit uppe i Kaliforniens delstatsparlament men den politiska processen stoppades av guvernör Arnold Schwarzenegger som ansåg att rättsväsendet borde avgöra ärendet. Han har även denna gång lagt in veto. Men med fyra röster mot tre tog delstatens hösta domstol beslutet att låta homosexuella par få gifta sig. Den hänvisade till delstatens konstitution som ska garantera att ingen får diskrimineras. I mitten av nästa månad träder lagen i kraft, och Kalifornien blir därmed den andra amerikanska delstaten i USA att tillåta samkönade äktenskap.

Även i Sverige har vi haft en hetsig debatt om äktenskap för homosexuella.

”Homosexuella ska få samma rättigheter att gifta sig som heterosexuella, föreslår en statlig utredning. Partnerskapet ska skrotas och äktenskapet blir det som gäller för alla par som vill lagfästa sitt förhållande”. Detta kan man läsa 21 mars 2007 att utredaren Hans Regner säger på svt. (källa: http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=1268277). Man kunde också läsa att den borgerliga regeringen som avgör om utredningsförslaget blir verklighet  är splittrad i frågan. Centern och folkpartiet säger ja till gemensam äktenskapslagstiftning, medan moderaternas inställning avgörs av partistämman i augusti. Kristdemokraterna säger nej redan i dag.

Per Schlingmann, partisekreterare (m) gör ett uttalande den 15 januari 2008 och säger att eftersom frågan är så viktig lät vi vår partistämma som hölls i höstas fatta beslut om partiets inställning. Med en tydlig majoritet är moderaterna i dag ett parti som verkar för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Han säger vidare att ”människor som lever i fasta homosexuella parförhållanden har samma behov av ekonomisk och juridisk trygghet som heterosexuella par. Alla har samma känslomässiga behov av att, såväl sinsemellan som utåt, visa sina känslor och sin önskan att leva tillsammans.  Partnerskapslagen var en framgång när den kom men är en särlagstiftning som innebär att vi gör skillnad på människor på grund av deras sexuella läggning. Därför behövs en könsneutral äktenskapslagstiftning med lika rättigheter och skyldigheter för alla, oavsett om man väljer att dela sitt liv med någon av samma eller motsatt kön”.

Ett år har gått och inget har skett i Sverige. Igår rullade nyheterna på om att center skulle bestämma sig angående den såkallade ”FRA-lagen” med avlyssning av hela svenska befolkningen. Det uttalades att individer får lägga sig för att få ett enhetligt beslut och får kompromissa. Många kritiker säger att ”Sverige blir mest extremt i hela världen”. Eftersom man tydligen kan köra över kritiker för att kompromissa i denna stora heta fråga, kan man inte då ”köra över”/ kompromissa med kristdemokraternas nej till giftemål för honomsexuella?

 

Läs mer:

 

Aftonbladet: ”Sverige blir mest extremt i hela världen”

Aftonbladet: ”Vi är fortfarande inte överens”

SVT: Självklart med homosexuella äktenskap
Dagen: Domstol i Kalifornien tillåter giftermål för homosexuella
DN: Manliga präster "vigda" i England
Svd: Kalifornien tillåter homoäktenskap – Ellen DeGeners planerar bröllop


Relaterade poster

Lägg till kommentar


 

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 26. 2018 07:29

Om mig

Hej jag kallas för nanne och bloggar om mode, skönhet, fest, inredning och lite om bröllop.

Senaste poster

Senaste kommentarer

Search

Tags

Annonser

© Copyright Nanneonline 2018