Julbak!

Sugen på att skapa julstämning, väl medveten om att det är lite tidigt men de är ju så mysigt. Första advent var i söndags så är kanske dags för att baka sina lussekatter, för de är ju julstämning om något. Det kom på tal innan när mamma ringde och jag fick skrivit ner hennes recept: 

Mammas Lussekatter, 1 sats - ca 50 stycken

 • 50 g, 1 paket jäst
 • 50 g, 1 paket jäst
 • 150 g smör eller margarin
 • 5 dl mjölk
 • 1 burk à 250 g kesella (kan bytas ut mot ett ägg)
 • 2 förpackningar à 0,5 g saffran (om man vill)
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 17 dl vetemjöl (justera efter hur "fast" degen är)
 • Penslas med ett vispat ägg och garneras med russin
Så här gör du:
 
 1. Smula jästen i en degbunke.
 2. Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm tills de är fingervarmt (37 grader)
 3. Häll lite av mjölken o matfettet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst.
 4. Tillsätt resten av mjölken och matfettet sedan kesella, saffran, socker och salt. Sen ska degen arbetas med maskin (antingen elvisp med degkrokar eller köksmaskin). Allt eftersom häller man i mjölet tills de släpper från kanten. Täck bunken med en bakhandduk och låt det stå och jäsa i ca 30 minuter. 
 5. Ta upp degen och knåda den slät på en mjölad arbetsbänk. Dela upp i ca 5 delar, var och en del blir sedan 10 lussebullar. Forma bullen till det lilla rullade s:et och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper på. När de lagts upp är det dags att trycka ner russina. Räck över bullarna med bakhandduken igen och låt stå ca 20-30 minuter. 
 6. När de jäst är de dags att pensla med de vispade ägget.
 7. Direkt in i ugnen och grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 8 minuter. 
 8. Låt svalna under bakduk. 
Tänk på att gör du större sats med flera plåtar bli tiden för gräddning allt kortare, då ugnen är uppvärmd. 
 
Känns hemtrevligt och julmyset går upp på topp, speciellt om lite julmusik står på med. 

Smycken!

I förra inlägget skrev jag om en lägenhet som jag ville skriva upp på min önskelista och hittat ytterligare saker som verkligen ska stå med! Snöat in helt på buskapssmycken, skönhetsprodukter osv. ta hand om sig självkitt helt enkelt. Hur jag kom in på just budskapssmycken var när jag letade efter nått häftigt i julklapp till min syster. För har bestämt mig för att gå på nått hon vill ha istället för något hon behöver. De kan någon annan ta hand om. 

Tillbaka till accessoarerna, inom den här kategorin finns massvis! Armband, halsband, ringar, örhängen osv. Hittat två stycken hängen jag verkligen tycker om.  

Dessa två kommer från Björg.
 
 
Dock är de ju ingen man kan köpa till sig själv, men älskar dem verkligen. Men vill köpa något med mening till min syster. Finns ju även stavar man kan välja själv vad de ska stå på. funderade på en trekantig stav där de står Älskade på ena sidan och Syster på den andra. Men viktiga är väl kanske inte vad det är för smycke, utan att orden kommer rakt från hjärtat. 
 
Men vill definitivt ha det i silver, av någon anledning gillar jag det bäst passar till det mesta. Men vart är det bäst att köpa dem måste nästan vara online?
 
Tror att sådana här smycken och liknande är ett bra sätt att visa vad man känner, ett sätt att påminna att man finns där i vått och torrt fast det kanske inte känns så när vardagen rusar fram och man inte har tid för varken sig själv eller någon annan.  

habegär... ny lägenhet hade inte varit fel

Kom in av en slump på lite lägenheter och kollade runt lite, varav en jag blev helt paff av. Vem hade inte velat ha en tornlägenhet med 360 graders utsikt över Göteborg? Men tyvärr ligger inte 6,5 miljoner och väntar på banken, så får nog tyvärr stå över denna gången. 

Tornet:

Lita av utsikten:
 
Bilden hittad på www.hemnet.se
 
Jag kan bara tänka på hur fantastiskt man skulle kunnat inreda den, bara att skriva upp på önskelistan! Hur ser din drömbostad ut?

Julen närmar sig med storsteg

Tänkte att jag skulle vara ute i tid och leta julklappar, men vad ska man köpa till alla? Frågan är om man ska köpa något de "nödvändigt" eller bara något som bara är till dem? Med detta menar jag alltså att ska man köpa en ungfastform till sin syster för att hon behöver en eller ska man köpa det där halsbandet du vet hon skulle älska? 

Och vad ska man köpa till alla de andra? Jag tycker personligen att det är väldigt roligt med "ovanliga" prylar. Alla ska såklart tjäna sitt syfte, men de ska inte vara något alla har och framför allt roligt. Som till en kill-kompis har jag inhandlat en ask med godis, men inte vilket godis som helst utan med bacon smak. Helt överflödigt, men en grej man inte hittar överallt och något man aldrig kan gissa sig till. Som en gång när när vi köpte en morgonrock till en annan kompis, visst det var en morgonrock, men inte vilken som helst utan denna ser ut som en rock från Jedirådet i Star Wars, allt för att han är en riktig fantast. 

Har du några speciella julklappstips eller vad står på din egna önskelista? Dela gärna med dig!


Om mig

Hej jag kallas för nanne och bloggar om mode, skönhet, fest, inredning och lite om bröllop.

Senaste poster

Senaste kommentarer

Search

Tags

Annonser

© Copyright Nanneonline 2018